Spreek een bericht in of stuur een app-je en ik neem zo spoedig mogelijk contact op
Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik, als uw behandelende therapeut, een dossier aanleg. Dit is ook een wettelijke plicht opgelegd door de WGBO. Uw dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de uitgevoerde onderzoeken en behandelingen. Ook worden in het dossier gegevens opgenomen die voor uw behandeling noodzakelijk zijn en die ik, na uw expliciete toestemming, heb opgevraagd bij een andere zorgverlener bijvoorbeeld bij de huisarts.
Ik doe mijn best om uw privacy te waarborgen. Dit betekent onder meer dat ik:
zorgvuldig omga met uw persoonlijke en medische gegevens en er voor zorgen dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens. Als uw behandelende therapeut heb ik als enige toegang tot de gegevens in uw dossier. Ik heb een wettelijke geheimhoudingsplicht (beroepsgeheim).
De gegevens uit uw dossier kunnen ook nog voor de volgende doelen gebruikt worden:
Als ik vanwege een andere reden gebruik wil maken van uw gegevens, dan zal ik u eerst informeren en expliciet uw toestemming vragen.
Deze gegevens in het cliëntendossier blijven zoals in de wet op de behandelovereenkomst wordt vereist 20 jaar bewaard.
Zorgnota
Op de zorgnota die u ontvangt staan de gegevens die door de zorgverzekeraar gevraagd worden, zodat u deze nota kan declareren bij uw zorgverzekeraar.
1) De therapeut is gehouden te handelen conform de wettelijke regelgeving. De rechten en plichten van cliënt en hulpverlener zijn onder meer vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
2) Indien cliënt tijdens de intake een eerste behandeling heeft ondergaan, is er sprake van een behandelingsovereenkomst. Deze behandelingsovereenkomst wordt op verzoek van de cliënt op schrift vastgelegd. De behandelingsovereenkomst is tweeledig:
a) De therapeut en de cliënt gaan een relatie met elkaar aan voor een bepaalde periode in de verhouding therapeut – cliënt.
b) De behandeling heeft betrekking op de door de cliënt aangedragen hulpvraag en behandeldoelen, welke lopende het traject kunnen worden bijgesteld, c.q. gespecificeerd.
3) Plichten van therapeut en cliënt:
a) De therapeut verplicht zich informatie betreffende de behandeling te verstrekken aan de cliënt in alle fasen van de behandeling.
b) De cliënt stemt in met de doelstelling van de behandeling, waarbij de cliënt zich ervan bewust is dat het resultaat van de behandeling onder meer afhankelijk is van de eigen te leveren inspanning.
c) De cliënt realiseert zich dat er aan de zijde van de therapeut geen sprake is van een resultaatsverplichting maar wel van een inspanningsverplichting.
d) De cliënt verplicht zich middels het (anamnese)gesprek relevante informatie aan de therapeut te verstrekken.
e) De therapeut mag zonder toestemming van de cliënt geen bepaalde (be)handelingen verrichten.
f) De therapeut verplicht zich de cliënt correct door te verwijzen naar een collega-therapeut of een arts, indien de behandeling niet geëigend en/of toereikend is.
4) De overeenkomst kan op de volgende manieren of door de volgende omstandigheden worden beëindigd:
a) Beëindiging van de behandeling kan te allen tijde met wederzijds goedvinden geschieden.
b) Therapeut en cliënt bepalen in gezamenlijk overleg dat er geen sessies meer nodig zijn.
c) Cliënt geeft aan, mondeling, schriftelijk, via app/sms of via e-mail geen sessies meer af te willen spreken.
d) De therapeut geeft aan, mondeling, schriftelijk, via app/sms of via e-mail geen sessies meer te zullen geven.
e) Indien de cliënt tegen het advies in van de therapeut de overeenkomst beëindigt, zal de cliënt op verzoek van de therapeut een verklaring ondertekenen waarin hij/zij te kennen geeft dat tegen het advies van de therapeut in het onderzoek of de behandeling voortijdig is beëindigd.
f) Cliënt houdt zich herhaaldelijk niet aan de algemene bepalingen uit deze behandelovereenkomst of aan afspraken die gedurende de sessies zijn gemaakt tussen cliënt en de therapeut.
g) De therapeut is van mening dat in verband met de problematiek van de cliënt en de competentie van de therapeut, de therapeut niet bekwaam is om de cliënt (verder) te begeleiden.
5) De overeenkomst eindigt van rechtswege indien er geen sessie afgesproken is voor een termijn van langer dan drie maanden na de laatst gehouden sessie, tenzij uitdrukkelijk anders afgesproken tussen therapeut en cliënt.
6) Bij het aangaan van de overeenkomst wordt een bedrag per sessie afgesproken. Dit bedrag is integraal onderdeel van de behandelovereenkomst en hangt af van de duur van de sessie. De actuele prijzen zijn te vinden op www.praktijkwetenenwijsheid.nl en gelden met ingang van de (nieuwe) behandelovereenkomst.
7) De cliënt rekent contant na de sessie af via PIN of cash, tenzij bij uitzondering tijdens de sessie anders wordt afgesproken.
8) De cliënt verplicht zich een afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen, anders kunnen de kosten van de gereserveerde tijd in rekening worden gebracht. Dit geldt ook als de cliënt, om welke reden dan ook, niet komt op afgesproken tijd en dag.
9) De therapeut houdt een cliëntendossier bij met aantekeningen van de gehouden sessies en andere relevante documenten. De cliënt heeft het recht tot inzage in het eigen dossier. Het dossier wordt conform de wettelijke bewaartermijn 20 jaar bewaard.
10) De cliënt heeft recht op inzage van het eigen dossier en kan op verzoek een kopie krijgen. Dit is kosteloos met uitzondering van buitensporige verzoeken. Verder bestaat er binnen strikte wettelijke regels inzagerecht voor nabestaanden.
11) De therapeut houdt zich aan geheimhoudingsplicht. Gegevens van de cliënt worden alleen met diens uitdrukkelijke goedkeuring aan derden (artsen en andere therapeuten) overhandigd of medegedeeld.
12) Indien cliënt, diens huisarts of andere behandelaar een schriftelijke rapportage verlangt van het gehouden behandelingstraject met cliënt, wordt hiervoor een factuur gestuurd aan cliënt. Deze factuur behelst maximaal een uur arbeid tegen het in de overeenkomst met de cliënt afgesproken uurtarief.
13) De therapeut is aangesloten bij de beroepsorganisatie VBAG. De regels van deze beroepsorganisatie zijn op de therapeut van toepassing.
14) Voor klachten over de behandeling kan de cliënt zich voor het klachtrecht wenden tot de VBAG (https://vbag.nl/algemene-informatie/klachten.html), voor het tuchtrecht tot de Stichting TCZ, Tuchtrecht Complementaire Zorg (www.tcz.nu) en voor ondersteuning in een traject tot de onafhankelijke klachtenfunctionaris via Quasir (bemiddeling@quasir.nl).
15) De cliënt heeft het privacyreglement van praktijk gelezen welke vermeld staat op de website van praktijk www.praktijwetenenwijsheid.nl en cliënt stemt in met dit privacyreglement.
16) Cliënt gedraagt zich als een gast en houdt zich aan de regels van de gastvrouw/gastheer (de therapeut). Er wordt tijdens een sessie niet gerookt en geen alcohol gedronken. De kosten van vernieling van eigendommen van de therapeut door de cliënt, zullen op cliënt worden verhaald. Van iedere vorm van mishandeling van de therapeut door de cliënt zal te allen tijde aangifte bij de politie worden gedaan.
17) Alle eventuele, nadelige gevolgen voortvloeiende uit het achterhouden van informatie aanwezig in het medisch dossier bij de (huis)arts, zijn voor verantwoordelijkheid en rekening van de cliënt.
18) Praktijk Weten en Wijsheid in de persoon van Marie-Louise van Craaikamp is niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan eigendommen van cliënt door parkeren op of het betreden van het terrein aan de Leiwater 91 te Zoetermeer, noch voor andere schade ontstaan door het betreden van de praktijk, de hal, de tuin en het gebruik maken van het toilet.